Számítógépünk antivírus-védelmének erősítése a Windows 10 rendszeren

Jó esetben már mindenki megtalálta a számára leginkább bevált módszert a számítógépes kártevők ellen való védekezésre - sokszor tökéletesen védettnek mégsem érezhetjük magunkat. Sajnos mivel naponta jelennek meg újabb fertőzések, ezért nem árt, ha a jelenlegi védelmünk hatékonyságát tovább erősítjük. Az alábbiakban erre mutatok be egy nagyszerű - és ingyenes - lehetőséget.

_

Bevezetés

Egy korábbi cikkemben részletesen összefoglaltam, hogy miért van szükségünk alaposan felmérni, hogy melyik antivírus szoftvert válasszuk, és hogyan tegyük azt.

Ezúttal a meglévő - számunkra már jól beváltnak mondható antivírus védelmi szoftverünket kiegészítve tudom javasolni a teljesen ingyenes és felhő alapon működő Immunet nevű biztonsági szoftvert.

_

Felhő alapjának köszönhetően nincs nagy erőforrásigénye, a megfelelő beállítások mellett egy mai korszerűnek mondható számítógépen - Intel i3 vagy i5 processzor és legalább 4 GByte RAM - zökkenőmentesen együtt képes működni a Bitdefender-rel. Ezáltal elérhetjük, hogy a Bitdefender esetleges hiányosságait pótoljuk és ha létezik kártékony szoftver, amit nem képes felismerni, azt az Immunet valószínűleg megállítja majd.

Letöltés és használat

Töltsük le a hivatalos weboldalról a telepítőt, és annak sikeres végigfuttatásakor ismerkedjünk meg az Immunet alábbihoz hasonló program ablakával:

_

Esetemben látható, hogy a képernyő bal alsó részén az Immunet képes megjeleníteni az elsődleges antivírus program - a Bitdefender nevét - ezzel is bizonyítva a fenti állításomat. A két antivírus szoftver párhuzamosan és zavartalanul működik ugyanazon a számítógépen.

A képernyő jobb oldalát is érdemes szemügyre vennünk, itt látható ugyanis az Immunet által éppen aktuálisan lefoglalt CPU és memória mennyisége.

Mint mindegyik antivírus szoftver esetében, itt is érdemes első körben a program beállítási lehetőségeit - Settings - sorra vennünk és megfelelő módon beállítanunk.

Továbbá ne felejtsük el ellenőrizni a vírusadatbázis naprakészségét - Up To Date - és a számítógépen egy teljes vírusellenőrzést végigfuttatni.

A beállításokon belül - amennyiben például a Bitdefender mellé telepítettük az Immunet szoftvert, feltétlenül adjuk hozzá annak programmappáit az Immunet kivételei közé - Settings -> Add New Exclusion. Ezeket általában a C:\ meghajtónkon belül a Program Files vagy Program Files (x86) nevű mappákban találjuk.

Offline használat

Természetesen az Immunet az online felhő-alapú működés mellett offline védelemként is jól használható. Ehhez a beállításokban a ClamAV-védelmek engedélyezése szükséges.

Antivírus-védelmünk biztonságos tesztelése

Annak érdekében, hogy megtudjuk tényleg aktívan - valós időben - működik-e a számítógépünk védelme, bemutatok néhány lehetőséget:

1. Indítsuk el a Jegyzettömb programot, és az alábbi sort másoljuk bele hiánytalanul:

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

Mentsük el például virustest.exe vagy virustest.com néven - amennyiben jól működik a védelem, a vírusriasztás már mentés közben jelezni is fog számunkra.

2. Töltsük le és tömörítsük ki a SpyShelter Security TestTool nevű programot. Jelszókéréskor adjuk meg a következőt: spyshelter

Amennyiben helyesen adtuk meg, és az antivírus-védelmünk megfelelően működik, ez esetben is vírusriasztást fog küldeni számunkra.

Hasonló témák:

Melyik a legjobb antivírus program - hogyan válasszunk közülük?

10 fontos számítógépes biztonsági aranyszabály

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.